Etterbehandling av betong: Polering

June 20, 2024

Arnesen Frøhaug

Polering av betong er en viktig prosess i etterbehandlingen av betonggulv og andre betongoverflater, som gir både estetiske og praktiske fordeler. Det involverer flere trinn, fra forberedelse av råbetong til den endelige høyglansfinishen, og krever spesifikk kunnskap og utstyr. I denne artikkelen vil vi gå i dybden på hvordan betong poleres, hvilke fordeler det gir, og viktige faktorer du bør vurdere under prosessen.

Polering av betong

Polering av betong er en flertrinns prosess som kan variere avhengig av ønsket sluttresultat og tilstanden til betongen som skal behandles. Prosessen inkluderer vanligvis følgende trinn:

1. Forberedelse av overflaten

Før polering må betongoverflaten være ren, tørr og fri for urenheter som olje, smuss og eksisterende belegg. Dette trinnet kan kreve mekanisk sliping eller kjemisk behandling for å fjerne gamle belegg og åpne porene i betongen.

2. Sliping

Sliping er det første trinnet i selve poleringsprosessen, hvor grove slipemidler brukes for å jevne ut overflaten. Dette gjøres vanligvis med en betongsliper som er utstyrt med diamantslipepads. Slipingen reduserer ujevnheter og forbereder overflaten for de finere gradene av slipemidler.

3. Finere sliping

Etter den grove slipingen, brukes finere slipemidler for å glatte ut overflaten ytterligere. Dette trinnet krever flere gjennomganger med stadig finere "grit" for å oppnå en glatt og jevn overflate. Hver runde bidrar til å fjerne riper fra forrige sliping.

4. Polering

Når overflaten er tilstrekkelig glattet ut, begynner poleringsfasen. Poleringspads eller -skiver som ofte er impregnert med industrielle diamanter, brukes til å gi betongen en høyglanset finish. Poleringsprosessen kan forsterkes med kjemikalier som kalles herdere, som hjelper til med å styrke overflaten og forbedre glansen.

5. Forsegling

Det siste trinnet er å forsegle den polerte betongen for å beskytte mot fuktighet, flekker og slitasje. En forsegler påføres som gir en slitesterk, beskyttende film og kan forbedre eller endre glansen av den ferdige overflaten.

Fordeler med polert betong

- Estetikk: Polert betong gir et moderne, stilfullt utseende som kan etterligne utseendet til polert stein eller marmor.

- Vedlikehold: Polerte overflater er lett å rengjøre og krever lite vedlikehold, da de ikke samler støv, skitt eller allergener.

- Holdbarhet: Polert betong tåler slitasje og holder en god finish i lang tid.

- Kostnadseffektivt: Sammenlignet med andre gulvmaterialer som tre, fliser eller teppe, er polert betong ofte mer kostnadseffektiv i lengden.

Viktige vurderinger

Når du vurderer polering av betong, er det viktig å vurdere tilstanden til betongen, områdets bruk, og ønsket estetisk resultat. Ikke alle betonggulv er egnet for polering, spesielt de som har omfattende skader, sprekker eller ujevnheter. I slike tilfeller kan det være nødvendig med forbehandling eller reparasjoner før poleringsprosessen kan starte. Vi vil uansett anbefale å kontakte en betongentreprenør til å vurdere prosjekter som har en viss størrelse, da det er vanskelig å reparere "dårlig" polering i etterkant.

Ta kontakt med oss om du ønsker innspill på polering, eller andre betongtjenester!